Valborg Uppsala-style


Näin 22 päivää myöhässä on hyvä aika pistää eetteriin Uppsalan vappukuvat !


Tämän näköisenä tallustelin pitkin Uppsalan katuja Valborgina, eli suomalaisittain vappuaattona. (Haluan huomauttaa tässä vaiheessa, että takki ei enää näytä mun päällä tollaselta makkarankuorelta, vaan suihsaih sujahtaa vetskari kiinni nyt kuin rasvattu !) 
Täällä Uppsalassa opiskelijat aloittavat vapun jo viikko ennen varsinaista vappuaattoa kaiken maailman pippaloilla osakunnissa. Joka päivälle on jotain ohjelmaa, mikä sitten huipentuu Valborgiin. Kvalborgina, eli 29. päivä on aina klubit auki ja Valborgina juhlinta aloitetaan aikaisin aamulla, yleensä jo seitsemältä. Ja sitä sitten jatketaan yömyöhään. Vappupiknikit vietetään Valborgina, ja vappupäivänä sitten istuskellaan joko Majmiddagilla osakunnissa tai sitten krapulaisena puistoissa tai kavereiden kotona sillilounailla. Sillis !!!

Valborgina koko kaupunki, ja 100 000 muualta tullutta vapputuristia, pakkautuu Fyriså:n rannoille katsomaan ensin aamusta Ankkarallia, jossa lapset laskevat kumiankkoja jokeen. Allekirjoittaneen herääminen oli hieman takkuista, joten ehdin vasta kymmeneksi joelle kun alkoi Forsränning. Forsränningin ideana on se, että paikallisen TKK:n opiskelijat rakentavat styroksista ja kaiken maailman muista materiaaleista itselleen paatit, jotka he koristelevat sitten oman maun mukaan. Valborgina sitten karautetaan niillä Fyrisåssa kilpailussa, jossa merkkaa niin paatin ulkonäkö, kisailijoiden asut ja loppuaika. Ja tietysti se, kuinka monta kisailijaa pääsee paatissa maaliin, ja kuinka ehjänä se purtilo sitten pysyy.
Kuten arvata saattaa, useampaa kuin yhtä osanottajaa saatiinkin sitten onkia joesta pois. Fyriså:n pätkällä, jota paateilla laskettiin, on useampi koskivaihe. Lisäksi matkalla oli matalia siltoja ja paatit nyt eivät todellakaan olleet mitään maailman kestävimpiä. Lopputulos voi näyttää esimerkiksi tältä:


Forsränningistä suuntasin kotiin syömään ja lämmittelemään, sekä kiroamaan kaikki vapputuristit pahimpaan maanrakoon. 3G-verkko oli yllättäen aivan ylikuormittunut, ja iltaan asti vietinkin aikani aikalailla netittömänä. Kamalaa.

Kolmelta edessä oli Mösspåtagning. Yliopiston pääkirjaston parvekkeella olivat vilkuttelemassa kaikki yliopiston tärkeät tyypit. Kolmelta sitten vilkuteltiin lakkien kanssa ja lähdettiin valumaan joko Champagnegaloppeihin tai kuuntelemaan kevätkonserttia yliopiston päärakennuksen eteen. Ruotsalaisista n. 10% oli ylioppilaslakit, jotka sitten vilkuttelun jälkeen painettiin päähän.

Kolmelta osakunnilla alkoivat Champagnegaloppenit. Ideana siis on se, että osakunnan pihalla on DJ soittamassa kahden tunnin ajan. Sinä aikana tanssitaan kuin viimeistä päivää ja, mikä on ehkä typerintä ikinä, suihkutetaan skumppaa toisten päälle. 100kr saa itselleen pullon skumppaa, mikä juomisen sijaan vaahdotetaan ja kastellaan sillä sitten kaverit. Ehkä idioottimaisinta mitä oon koskaan kuullut tai nähnyt. Kuohujuoman rakastajana (noniin, ja nyt sitä sitten tekee mieli) sydäntä riipi katsoa, kuinka satoja tuhansia litroja tätä lempijuomaani kaadettiin vaan maahan.Jos yksi pullo ei riittänyt, pystyit ostamaan niitä lisää niin paljon kuin halusit.

Kun champagnegaloppenit sitten viideltä loppuivat, suuntasivat opiskelijat kotiin vaihtamaan kuivat vaatteet ja nukkumaan päikkärit. Joo, päikkärit kuulema ovat oleellinen osa Valborgin viettoa. Sitten ysiltä suunnattiin takaisin osakunnille klubeille, jotka olivat vapun kunniaksi poikkeuksellisesti neljään asti auki (!!!). 

Henk. koht. mulla jäi vapun juhliminen aivan nollaan. Alkoholikielto ja tiukka ruokavalio vähän rajoittivat mun menemisiä, eikä bailaaminen naamat olevien ruotsalaisten kanssa jostain syystä napannut. Noh, ensi vuonna Suomessa sitten taas kahden vapun edestä !

Ei kommentteja: